Legionella se přemnožila v potrubí mostecké nemocnice. Vodu bude dezinfikovat EuroClean.

,

Přítomnost legionelly byla při testech 15. listopadu zjištěna na oddělení jednotky intenzivní péče interního a chirurgického oddělení nemocnice Most.Krajská zdravotní, které nemocnice v Mostě patří, přijala okamžitá opatření. Uvedl to ředitel odboru vnitřních věcí KZ Jiří Vondra. V nemocnici budou, mimo jiné, v následujících dnech nainstalována zařízení pro chemickou dezinfekci vody. Jedná se generátory chlordioxidu společnosti EuroClean. Do té doby na odděleních budou panovat zvláštní opatření.

Aktualizace: Mostecká nemocnice úspěšně vyřešila problém s legionellou >>

Společnost EuroClean s.r.o. se zabývá úpravou vody a problémy spojené s její filtrací, dezinfekcí a změkčením již 14 let.S dezinfekcí proti legionelle (ať už jako preventivní nebo nápravné opatření) má společnost bohaté zkušenosti.

most legionella zkumavka

Onemocnění bakterií (legionelóza) vzniká vdechnutím kapek vody, které bakterii přenáší. Ve sprchách nemocnice se pacienti tedy sprchují v rouškách a jen po nezbytně nutnou dobu. Při hygieně na lůžku se používá stejně jako pro čištění zubů pouze sterilní destilovaná voda. Pro přípravu nápojů či polévek je používána pouze převařená voda, ve které bakterie nepřežije. V nemocnici se též kontroluje, dezinfikuje nebo rovnou vyměňuje některé sanitární zařízení, jako například sprchové hlavice. V těch totiž vznikají rizikové úsady, kde legionella může přežívat a množit se.

Legionelle se daří zejména v málo udržovaných rozvodech s nízkou cirkulací vody. V nich snadno vznikají biofilmy, které legionelle poskytují úkryt.

Eliminace legionell

Legionella může být pro člověka velmi nebezpečná, bez včasného rozpoznání nákazy může nakažený i zemřít. Moderní a velmi efektivní metodou odstranění legionell z rozvodů vody je právě dezinfekce vody chlordioxidem. Ten jako dezinfekce vyniká v likvidaci bakterií i jejich spór a hlavně v rozrušování biofilmů. Legionellu ve vodě tak spolehlivě zničí. Chlordioxid má dlouhotrvající dezinfekční účinek a pro dezinfekci potrubních systémů je tak mnohem vhodnější než chlór, ozon či u UV záření.

Mezi preventivní metody zamezení růstu legionell patří:

  • vyregulování systému tak, aby neumožňoval stagnaci vody
  • zamezení tvorbě slizu, biofilmů a inkrustů, ve kterých jsou bakterie chráněny
  • udržení teploty rozvodů studené vody pod 20 °C
  • při stavbě vodovodních systémů používat materiály, které nepodporují množení mikroorganizmů (Nejhorší pryž, pak plasty a nejlepší měď. V měkké až středně tvrdé vodě biofilmy pokrývají v případě plastů 25 až 43 % povrchu, u mědi do 2 %
  • řádná údržba a sanitace rozvodného systému a všech zařízení, které na něj navazují
  • dezinfekce vody

Obvyklým problémem ale je, že se prevence často opomíjí, lidé se bakterií mohou nakazit a provozovatel systému má pak nemalý problém. Viz. případ legionelly z hotelu na Zlínsku.
I po vydezinfikování systému však stále hrozí návrat legionelly, jelikož se běžně vyskytuje prakticky ve všech vodách. Jakmile se dostane do prostředí, které jí vyhovuje, dojde k jejímu přemnožení. Proto většinou nepostačí pouze jednorázová dezinfekce a je třeba dezinfikovat vodu trvale.

most legionella

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *