Česká Lípa tajila lidem nebezpečnou Legionellu

,

V českolipského Sportareálu se na konci loňského listopadu dostalo do kontaktu se závadnou vodou pravděpodobně několik stovek návštěvníků. Voda obsahovala nebezpečnou bakterii Legionella, která je původcem onemocnění známeho jako Legionářská nemoc

Skandálem může být, že o kontaminaci bakterií vedení organizace Sport Česká Lípa vědělo, ale obyvatelé města informováni nebyli. V současné době celý případ proštřuje policie, která zjišťuje, zda mohlo dojít k ohrožení zdraví návštěvníků areálu. Organizace též čelí trestnímu oznámení, které podal vlastní zaměstnanec sportovního areálu. Legionella se měla nacházet v potrubí přivádějící vodu i do sprch. Zde mohlo dojít ke vdechnutí aerosolu obsahující bakterii a následné nákaze.

Legionella v bazénu

Tím, že vedení areálu neinformovalo veřejnost o možné problému, porušilo zákon o ochraně veřejného zdraví. Informaci měli zveřejnit, ale neučinili tak. Chtěli se nejspíše vyhnout panice a nechtěli přijít o návštěvníky, kteří by si vstup do areálu po přečtení takového oznámení pravděpodobně rozmysleli.

Sportareál měl první potíže  s legionellou už loni v listopadu, kdy překročení limitů Legionell ukázaly výsledky rozborů, které provedli pracovníci hygieny při namátkové kontrole. Krajská hygienická stanice následně vydala zákaz k používání této teplé vody ke sprchování. Dodavatel teplé vody však nezajistil vyřešení onoho problému.  Situace ve Sportareálu se začala řešit zaslepením kohoutů na vodu na pánských i dámských sprchách v bazénové části, což ale nemělo žádný význam, jelikož pitná voda z bojleru je rozvedena k umyvadlům na dámských i pánských toaletách včetně přívodu vody na zimní stadion.

O kolik moc byly překročeny hodnoty Legionell ve sportcentru však není známo. Nutno podotknout, že určité množství kolonií této bakterie lze nalézt skoro v každém potrubí a není na místě ihned panikařit. Ovšem také neotálet.

Limity

  • zdravotnická pracoviště s pacienty se sníženou imunitou – 0 KTJ (Legionell) / 50ml
  • nemocnice a ubytovací zařízení – 100 KTJ (Legionell) / 100ml

Jak bojovat s Legionellou ?

Bakterie Legionella způsobuje vážné onemocnění plic v tom horším případě. V lepším případě nastane onemocnění podobné chřipce. Riziko hrozí zejména u lidí s oslabenou imunitou, například u lidí po operaci nebo kuřáci. V případě příznaků – kašel, horečka až zápal plic neprodleně navštivte svého lékaře. Legionella může v krajním případě způsobit i smrt.

Jak eliminovat Legionellu – pro provozovatele objektů

  • Termická dezinfekce – opakované přehřívání vody v rozvodech na teploty kolem 80 ti stupňů Celsia. Komplikované, ve veřejných bazénech téměř neproveditelné. Není dlouhodobě efektivní. Bakterie se brzy znovu namnoží.
  • Dezinfekce vysokými dávkami chlóru – nejčastěji používané řešení s poměrně vysokou účinností. Nepříjemný zápach chlóru, podrážděnou pokožku a oči známe z bazénu ale asi všichni. Navíc chlór vytváří nebezpečné toxiny.
  • Moderní dezinfekce chlordioxidem – chlordioxid je unikátní alternativa chlóru s vyšší účinností a s vyšší stabilitou. Chlordioxid (oxid chloričitý) narozdíl od chlóru nevytváří THM, není závislý na pH vody, likviduje spóry i řasy a nevytváří nebezpečné dioxiny.

zdroj informací: www.denik.cz

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *