Jak na bakterie Legionella

,

Bakterie Legionela, (Legionella Pneumophila) může způsobit dosti vážné onemocnění. Jsou známy i  případy smrti. Toto onemocnění se projevuje téměřshodnými příznaky, které má zápal plic.Většina lidí se legionelly nemusí výraznějí obávat, není pro ně vážnějším nebezpečí. Pokud má ale napadený jedinec sníženou imunitu, může nastat problém. Nebezpečí hrozí zejména u starších občanů, dětí nebo obecně oslabených lidí. Slabý imunitní systém umožňí rychlý rozvoj zánětu plic.

Odkud nákaza Legionellou přichází?

legionellaKlasické místo, kde se může člověk nakazit Legionellou jsou koupelny, umívárny a bazény v nemocnicích a hotelích. Nakazit se ale můžete i doma. Nejvíce ohrožené jsou domácnosti s ohřevem teplé vody. Legionella se zpravidla objevuje právě ve vodě teplé.

Legionella se dostane do těla vdechnutím aerosolu kontaminované vody.  

Výskyt L. Pneumophilis

Legionella se vyskytuje v prostředí, kde je teplá voda a to při teplotách 25 – 50oC. Najdeme ji ve stojatých částech potrubí, v různých slepých ramenech, v úsadách, na stěnách bojlerů apod.

Legionella a bojler je známý problém.

Odstranění bakterie Legionella v teplovodních okruzích

Způsoby odstranění legionelly z potrubí rozdělujeme na dva druhy: preventivní a represivní.

Prevence Legionelly

  • zajištění cirkulace vody v celém potrubí
  • teplota v potrubí 55 – 50°C. Ideální by byla ještě vyšší kolem 75°C, kdy již bakterie hyne. to už ale nepovoluje norma. (max 55°C)
  • odtokové armatury ve vzdálenosti max. 1,5 až 3 metry od stoupačky
  • nezanedbat tepelnou izolaci potrubí
  • vyloučení tzv. mrtvých koutů
  • pravidelná údržba a čištění všech filtrů
  • instalace kompaktní elektrolytickě úpravny teplé užitkové vody

Represivní opatření

  • opakovaná dezinfekce potrubí TUV vysokou dávkou chloru (až 6 – 15 mg/l) – nepříliš vhodné – chlór je agresivní a je častá koroze potrubí
  • opakované přehřívání TUV na teplotu 70 – 80o
  • opakovaná dezinfekce potrubí TUV dávkováním chlordioxidu (ClO2)
  • opakované chemické čištění a dezinfekce perlátorů a sprchových hlavic u uživatelů
  • instalace úpravny teplé užitkové vody

Kontrola výskytu Legionelly by se měla provádět přibližně ve tříměsíčních intervalech.

Počet komentářů 4 u článku “Jak na bakterie Legionella

  1. Dana Balíková

    Dobrý den, jsme domov sociální péče a potýkáme se s legionelou. Ráda bych se zeptala na možnosti jejího odstranění. Děkuji Balíková

    Reply
    1. Legionella.cz Autor příspěvku

      Dobrý den, bude vás kontaktovat pan Hofreiter. Hezký den.

      Reply
  2. Jana Dvořáková

    Dobrý den, ohříváme vodu pro dům na 60 stupnů, nemáme oběhové čerpadlo. Jeden byt používáme pouze příležitostně. Je možné, aby v tomto bytě byla legionella v trubkách do kohoutků?Než byt pronajmu, vždy nechám všechny kohoutky na teplou vodu odpustit.Prosím o informaci, zda tento můj postup stačí,abych se vyhnula nějakému nebezpečí. Děkuji za zprávu. Jana Dvořáková, Náchod

    Reply
    1. Legionella Autor příspěvku

      Dobrý den, při 60 °C Legionella nepřežije déle než půl hodiny. Pokud by tedy voda byla stále na této teplotě, je to dostačující. Ale při příležitostném použití bytu asi voda tuhle teplotu na všech místech mít nebude. Riziko tam tedy je. Odpuštění je určitě dobré, ještě lepší by bylo celý systém alespoň na těch 60 °C a na půl hodiny ohřát. Bavíme se spíše teoreticky a technicky. Obecně bych přehnané obavy z Legionelly neměl. Ohřátí vody může eliminovat ale i jiné bakterie.

      Reply

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *