Legionella a jiné bakterie v bojlerech

,

Ohřev vody v bojlerech je poměrně úspornou a praktickou cestou, jak získat teplou vodu. Bojler je však zařízení jako každé jiné a tak potřebuje pravidelnou údržbu. Pokud jednou za čas nedojde k vyčištění, může být pro nás bojler dokonce hrozbou.
Voda, která protéká zařízením totiž často přináší nechtěné látky, které se pak v bojleru usazují a umožňují v nich množení bakterií. Někdy už jsou úsady tak velké a pevné, že nepomáhá čistění a je nutní výměna celého zařízení nebo poškozených částí. 

Legionella pneumophila je bakterie, kterou v zásobnících teplé vody najdeme poměrně běžně. Pro zamezení jejího rozšíření je nutná pravidelná kontrola a údržba domovních rozvodů vody včetně bojlerů. V opačném případě  se Legionella snadno rozříří a může způsobit Legionářskou nemoc či v lehčím případě jen pontiackou horečku, což nemoc podobná zápalu plic.

Léto je ideálním časem pro kontrolu bojlerů

Bakterie v bojleruHodně lidí začne jezdit na chalupy, které byly přes zimu zazimované nebo málo používané. Zejména pak pro lidi, kteří jsou oslabení např. po operaci, může být nebezpečné vdechovat aerosol z teplé vody. To se děje zejména při sprchování. Do sprch nebo před sprchy je pro jistotu lepší namontovat speciální antibakteriální filtry.

Vhodné je též provést dezinfekci obsah zásobníku bojlerů a to buď chemickou nebo termální cestou (zahřátím cca na 70 stupňů Celsia. Kontrola bojlerů by se měla dělat alespoň jednou ročně. Existují též už i bezúdržbové zásobníky na teplou vodu. Častou chybou je také koupě zbytečně velkého bojleru, kde se pak bakteriím daří nejlépe. Abyste měli jistotu, že se nenakazíte něčím nepříjemným, můžete vodu před použitím vždy převařit.

Počet komentářů 5 u článku “Legionella a jiné bakterie v bojlerech

  1. Jiří Císař

    Nainstalovali jsme domovní tepelné čerpadlo se zásobníkem TUV na 250l, kde je vzhledem k potřebě a optimální účinnosti tepelného čerpadla nastavena teplota TUV na 44-47 stupňů Celsia. Při dotazu na dodavatele ohledně prevence legionelly v bojleru mi bylo sděleno: „V továrním nastavení je Legionella vypnutá (u bojlerů o velikosti 200-300l a při běžné každodenní spotřebě údajně bakterie legionella nehrozí, sám to mám doma také vypnuté)“. Zajímalo by mě, zda je toto pravda, nezdá se mi to. V tom případě by mě zajímalo, jak často má smysl dělat termickou dezinfekci a na jakou teplotu. Dodavatel boileru doporučuje 55 stupňů, ale to se mi zdá vzhledem k zde uvedeným informacím málo. Děkuji za odpověď.

    Reply
    1. michal Autor příspěvku

      44-47 stupňů je pro legionellu optimální. Sice není rychlost množení maximální, ale k zastavení reprodukce dochází až nad 50°C. Pro termickou dezinfekci může být 55°C dostatečné. Zařízení se ale musí prohřát na tuto teplotu celé a na dostatečně dlouhou dobu pro zahubení legionelly (cca desítky minut).

      Reply
  2. Jiří tůma

    Dobrý den, mě by vedle zničení legionely zajímalo vyčištění zápachu z vody v boileru, či tlakové vodárně na chalupě, kde se bere voda ze studny a jezdíme tam velmi málo. Rozhodně je voda cítit a není vohdná nejen v pití, což z pumpy ue stejné studny ano ale po sezoně to zapáchá nepříjemně docela dost. Existuje něco na proplach či jednorázové vyčištění.

    Reply
    1. Legionella.cz Autor příspěvku

      Dobrý den, nejprve je potřeba udělat rozbor pitné vody a určit zdroj zápachu a kvalitu pitné vody vůbec. Zápach můžou způsobovat bakterie (je velký předpoklad, že u nepoužívané studny tam budou ), ale i mangan, sirovodík atd.
      Jednorázově se dá studna pouze vydezinfikovat např. Savem, ale není to řešení nastálo. Začněte tedy rozborem vody. Pokud pak budete mít zájem o bezplatnou konzultaci, napište nám https://legionella.cz/napiste-nam/. Hezký den.

      Reply
  3. Josef. Fišar

    Dobrý den, mám dotaz ohledně legionelli a její prevence. Jsme panelový dům o 24 bytových jednotkách, máme svoji vlastní plynovou kotelnu III. kategorie tak že si ohříváme TUV zásobník je na 450 litrů topime si ústředním topením. Zajímá mě jak často bychom měli provádět prevenci zvýšení teploty na TUV a na jakou teplotu. Děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním krásného dne.

    Reply

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *