Nedejte Legionelle šanci – naučte se proti ní bránit

,

Legionella patří k závažným onemocněním, kterým se může lidský organismus nakazit také z domácího vodovodního potrubí. Ačkoli není pro zdravého a silného člověka příliš nebezpečná, představuje velké riziko pro osoby se sníženou imunitou, hlavně děti, staré lidi a osoby zotavující se po předchozí nemoci nebo operaci.
U nich vyvolává těžkou formu zápalu plic, která může skončit až smrtí. Bakterie Legionella Pneumophylis žije ve vodním prostředí a nejvíce se jí daří při teplotách od 20 do 50 °C. Při nižších teplotách přechází do spánku, vyšší teploty než 70 °C ji naopak spolehlivě ničí. Ve vhodném prostředí se přitom počet bakterií legionelly každé 4 hodiny zdvojnásobuje. Bylo by omylem se domnívat, že jde o vzácné či exotické onemocnění. Tyto bakterie se mohou dle oblasti vyskytovat ve 20 až 70 procentech domů. V červnu letošního roku byl například naměřen zvýšený výskyt bakterií legionelly na Praze 9 a Praze 14.

legionella ve zkumavce

Základem je prevence

Jak se ale proti legionelle bránit? Základem je samozřejmě prevence, která spočívá v hydraulicky vyváženém teplovodním systému s dostatečnou cirkulací a vodou o teplotě 50 až 55 °C. Sice by bylo účinnější použít vyšší teplotu, ale maximální teplota vody v okruhu je striktně limitována normami. Je také potřeba izolovat potrubí studené vody od zdrojů tepla, například potrubí TUV, tak aby teplota studené vody nepřekračovala 20 °C. Velkou roli hraje i výběr materiálu – nejhorší jsou v tomto ohledu potrubí pryžová, následovaná plastovými a vůbec nejlepších výsledků prevence se dosahuje potrubím měděným. Zapomínat byste neměli ani na pravidelné čištění síťových a vložkových filtrů před vodoměry, čerpadly apod. Pokud však nechcete nechat nic náhodě, máte možnost instalovat například kompaktní elektrolytickou úpravnu teplé užitkové vody, která omezuje nebezpečí výskytu a množení bakterií Legionella Pneumophylis.

Odstranění Legionelly z vodovodního potrubí

Pokud už došlo ke kontaminaci a přemnožení bakterií Legionelly, je potřeba přistoupit k jejich eliminaci. Nejčastěji se provádí dezinfekce potrubí vysokou dávkou chloru (6 – 15 mg/l) nebo krátkodobé přehřívání vody na teplotu 70 až 80°C. Nevýhodou první metody je nutnost použití vysoké koncentrace agresivního a korozivního chloru, přičemž je nutné ještě zajistit, aby v té době nikdo s vodou nepřišel do styku. Slabinou druhé metody jsou její relativně krátkodobé výsledky. Mezi vůbec nejlepší způsoby patří použití generátoru chlordioxidu, při jehož použití odpadá mimo jiné starost s nebezpečnými odpadními látkami. Navíc mají jeho účinky oproti ostatním metodám velmi dlouhodobý charakter a vše je podtrženo minimálními náklady a zcela bezobslužným provozem.

koroze potrubi

Pro zjištění a kontrolu výskytu legionelly je třeba ve zhruba tříměsíčních intervalech odebírat vzorky vody a to minimálně na vstupu studené vody do VS, výstupu TUV z VS a vratné cirkulační vody do VS. Analýzu provádí příslušná hygienická laboratoř, která zároveň zapůjčí vybavení pro odběr vzorků.

Počet komentářů 2 u článku “Nedejte Legionelle šanci – naučte se proti ní bránit

  1. Jan Pospíšil

    Dobrý den,
    prodělal jsem legionářskou nemoc,od 1.8 do 14.8 jsem bral antibiotika a 15.8 jsem byl propuštěn z nemocnice.Až do dnešního dne tj. 27.8 u mne v bytě nikdo nebyl,aby zkontroloval vodu.Mám obavy
    z opětovné nákazy.Je to v tak krátké době možné? Mám slabé srdce a podruhé by to mohlo být naposled.
    Děkuji předem za info a radu.
    S pozdravem Jan Pospíšil

    Reply
    1. Legionella.cz Autor příspěvku

      Dobrý den, to je nám velice líto. Problematiku opětovné nákazy určitě konzultujte s lékařem. Jste si jist, že jste se nakazil doma? V každém případě kontrolu vody určitě urgujte u vašeho dodavatele teplé vody. Doporučujeme řešit to i s majitelem objektu.

      Reply

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *