Nepřehánějte to s klimatizacemi

,

Přemíra klimatizování je častý problém nejen v kancelářích, ale i v autech nebo bytech a v hotelích. Zbytečné chlazení přináší nepříjemná dlouho trvající onemocnění či zablokovanou krční páteř. Existují i případy, kdy je rozdíl mezi teoplotou vně a uvnitř v klimatizovaném prostoru až 20 stupňů Celsia.

legionella_autoklimatizaceTak velký skokový rozdíl lidské tělo špatně snáší. Ideální maximální rozdíl by se měl pohybovat maximálně do šesti stupňů. Vinou klimatizací je skoro čtvrtina všech onemocnění během léta. K lékařům chodí více lidí se zablokovanou krční páteří a problémy se zády celkově. Časté jsou i bolesti hlavy a kloubů. Příčinou je proud studeného vzduchu, který fouká přímo na tělo a v místech krku, zad a obličeje vyvolává prostydnutí. Může dojít i i podráždění periferních nervů.

Výrazným zatížením pro oběhový systém jsou přechody z chladné místnosti do neklimatizovaných prostor. Může dojít až ke kolapsu.

Problém klimatizací se týká i aut

Problémy spojené s užíváním klimatizací nastávají kromě kanceláří a domácností i v automobilech. Lidé jsou rozehřátí z venkovního prostředí, nasedou do auta a teplotu pomocí klimatizace sníží klidně až o deset stupňů. To vytváří pro organizmus nepříjemný šok.

Nebezpečná Legionella

Kromě zdravotních obtíží plynoucích z prochladnutí hrozí i nákaza některou z řady bakterií, které mohou žít a množit se ve špatně udržovaných klimatizacích. Klasickým případem je Legionella, která může být i smrtelná. První případ nákazy bakterií Legionellou (Legionářská nemoc)  se odehrál ve Filadelfii v roce 1976, kdy díky špatně udržované klimatizaci v hotelu zemřely tři desítky lidí. Bakterie se vyskytla před několika lety například i v pražské klinice IKEM. Kromě bakterií hrozí i další onemocnění dýchacích cest.

Co dělat?

Proud vzduchu z klimatizací vysušuje sliznice a ty jsou pak více zranitelné na infekce. Klimatizace působí špatně na oči, uši, svaly, krk a další. Pokud tedy klimatizujete, nenechte studený vzduch foukat přímo na sebe, ale nasměrujte ho jinam do místnosti, kde se nejdříve smíchá s teplejším vzduchem. V autech je vhodné vypnout klimatizaci čtvrt hodiny před koncem jízdy a alespoň dvakrát do roka ji nechat v servisu vydezinfikovat.

V hotelích, budovách a na všech místech, kde jsou velké klimatizační jednotky, je bezpodmínečně nutné provádět čištění celého systému včetně jeho dezinfekce. Jedině tak se ochráníte před bakteriemi včetně Legionelly.

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *