Řešení Legionelly pro oběhy teplé užitkové vody (TUV)

,

Legionella pneumophila (Legionella) žije ve vodním prostředí. Optimální teplota pro její přežití a rozvoj je přibližně 25 – 50 ° C. Podporu růstu této ale i jiných bakterií způsobuje stojatá voda, různé části slepých uliček, radiátory apod. Buňky bakterie se přemisťují v miniaturních kapkách vody o vhodné teplotě. Kapky mohou být úplně miniaturní, takže se dostanou všude – sprchy, vany,vířivky,… Pokud se dostanou k lidem, kteří mají oslabenou imunitu (starší nebo nemocní lidé, pooperační,..), je zde vysoké riziko infekce a hrozí onemocnění legionářskou nemocí neboli legionelózou.

obehová voda

Řešení

Jediným účinným řešením jak zabránit kontaminaci teplé užitkové vody (TUV) je vytvořit takové podmínky, které nejsou pro bakterii Legionella pneumophila příznivé.

Primární opatření

Instalace dodatečné izolace mezi studenou a teplou vodou v celé délce potrubí. Je nutné aby se např. dvě potrubí navzájem neovlivňovaly. Právě díky tomu, že teplá voda přihřeje studenou v určitých místech přihrává právě nebezpečným bakteriím.

Musí se pravidelně čistit potrubí, ohřívače a pravidelně odpouštět trochu vody, zejména po přestávce v dodávce teplé vody (poruchy, opravy), kdy zbytková voda stojí.Voda musí neustále cirkulovat.

Je důležité i pravidelné čištění filtrů síta před vodoměry.

Sekundární opatření

Jediné skutečné odstranění legionelly lze provést chemickou cestou. Je potřeba pravidelná chemická desinfekce potrubí teplé vody pomocí vysokých dávek chlóru (až 15 mg / l) a pravidelná chemická desinfekce potrubí teplé vody pomocí oxidu chloričitého (ClO2), vyrobené na místě z dodaných chemikálií. sloučením obou prvků vzniká chlordioxid.

Udržování čistého potrubí a případně pravidelné odstraňování usazenin.

Pravidelná přehřátí horké vody o teplotě 70 – 80 ° C po dobu minimálně 5 min. Tato zásada musí být použita jak pro celou síť (vše co je součástí oběhu teplé vody – skladovací nádrže, ohřívače vody, síťové terminály). Přehřátá voda by pak měla odtéci ze systému.

Pravidelné čištění a dezinfekce chemikáliemi včetně vodovodních baterií a kohoutů na teplou vodu u příjemce.

Použití horkých zařízení na úpravu vody např. Euroclean KEUV TV.

Kompaktní elektrolytická zařízení pro ohřev teplé vody (KEUV-TV) snižují úroveň kolonií bakterie Legionella pneumophila  následujícími způsoby:

  • Přivádí vodu do vápeno – uhličitanové rovnováhy tím, že brání tvorbě usazenin
  • Usazeniny na stěnách starého systému a podnosy bývají částečně odstraněny
  • Odstraňuje  ve vodě nerozpustné sloučeniny železa a látky, které způsobují zákal a změnu barvy vody
  • Částečně dezinfikuje horkou vodu
  • Díky elektrolytické reakci narušuje buněčnou strukturu bakterií

 

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *