Tentokrát trápí bakterie legionella město Přerov

,

V osmi přerovských domech byla minulý týden při namátkové kontrole nalezena zákeřná bakterie legionella. Zvýšené limity legionell byly naměřeny ve dvou domech s pečovatelskou službou, a to v ulicích Mervartova a U Žebračky.

Dále pak na adresách generála Štefánika 6, Osmek 5, Kozlovská 17, Alšova 9,  Jižní čtvrť II/13 a 15, jak o tom informoval vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek.

Legionella v PŘEROVĚ

Nyní podle dostupných informací město provádí ve spolupráci s dodavateli vody kroky, které mají vést ke snížení množství těchto bakterií v teplé vodě.

Výzva pro obyvatele domů na zmíněných adresů je jasná: do odvolání nepoužívejte teplou vodu.

Bakterie Legionella je známa již od roku 1976, kdy se vinou nečištěné klimatizace nakazilo touto bakterií několik desítek lidí. Největší rizika hrozí starším lidem nebo lidem s oslabenou imunitou, jako jsou kuřáci nebo těm s oslabeným zdravím.

K nákaze dochází vdechnutím aerosolu, který bakterii obsahuje. Nejrizikovější je tedy sprchování v teplé vodě.

Přerov měl problémy s bakterií již v roce 2014

V létě 2014 Přerov s touto bakterií již bojoval. Tenkrát byl zvýšený obsah nalezen v pěti pečovatelských domech.

Bakterii se daří vteplé vodě v rozmezí teplot 30 – 40 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách se přestává množit. Vyhovuje jí i přítomnost kovů jako železo, měď a zinek.

Přemnožení bakterií lze předejít účinnou dezinfekcí

Legionella je přítomná téměř v každém vodovodním systému. Nejproblematičtější jsou místa, kde voda nedostatečně cirkuluje. V těchto „mrtvých“ zákoutích se pak snadno přemnoží až nad rámec limitů. Tomu lze zabránit pravidelným přehřívání vody v potrubním systému nad 70 stupňů nebo pravidelnou chemickou dezinfekcí, což je mnohem účinnější metoda. Čím dál tím častěji se pro svou vysokou účinnost používá dezinfekce vody chlordioxidem.

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *