Pití vody z vodovodu v nemocnici

,
V nemocnici jsem pil pil vodu z kohoutku. Pak jsem zjistil, že v objektu našli legionellu. Nemocnice říká, že pracuje na jejím odstranění. Cítím se po 14dnech v pořádku. Mám činit nějaká opatření?

Voda ve většině velkých budov obsahuje procento bakterií Legionella. Pitná voda představuje riziko pouze vybraným jednotlivcům. Jako rizikové faktory se uvádí i například plicní onemocnění a kouření. Další riziková skupina jsou lidé se sníženou imunitou a zjeména lidé po transplantacích, kteří berou léky právě na potlačení imunity.
Vyvarovat pití vody z kohoutku byste se měl pokud jste např. kuřákem nebo jste měl zápal plic. Vodu si můžete i převařit, což legionellu zabije. Jinak se ale není čeho obávat.

Počet komentářů 2 u článku “Pití vody z vodovodu v nemocnici

  1. Tom

    Dobrý den,

    vytápění/chlazení domu nám zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch – vzduch, které je v kombinaci s rekuperací. Rozvody jsou v trubkách po podlahou a v každé místnosti jsou vyústky v podlaze ze kterých jde ohřátý/ochlazený vzduch. Je možný výskyt legionelly, případně vdechnutí z takového zdroje?

    Děkuji za odpověď.

    Reply
    1. michal Autor příspěvku

      Legionella žije ve vodě. Pokud v systému nedochází k přímému kontaktu vody se vzduchem, který je vháněn do místností, nehrozí ze strany legionelly nebezpečí. Jelikož je toto nebezpečí známé, klimatizační systémy se správně designují tak, aby jejich prostřednictvím k šíření legionelly docházet nemohlo. Záleží tedy na konkrétní konstrukci systému.

      Reply

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *