Legionella opět boduje. Dalších sedm lidí zemřelo v Portugalsku.

,

Zákeřná bakterie Legionella Pneumophila vážně znepokojuje Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Od pátečního rána si v Portugalsku vyžádala již sedm mrtvých.
Bakterií se zde dle tamních úřadů nakazilo již přes 300 lidí a jedná se tak o třetí největší epidemii legionelózy na světě vůbec. Většina případů nakažení se potvrdila v Lisabonu, tři na severu Portugalska, čtyři ve střední oblasti a jeden na jihu. Epicentrum kontaminace není zatím známo a stále se vyšetřuje.

Spekuluje se, že epidemii způsobila přítomnost Legionelly v mrazících věžích továrny ve městě Vila Franca de Xira, ležící přibližně 30km od portugalské metropole. Nakáza však může pocházet i od jinud.

Legionářská nemoc je vážné onemocnění plic, postihující i další orgány. První popis této choroby proběhl v roce 1976 ve Filadelfii, kdy se na srazu legionářů začal mnohým návštěvníkům náhle projevovat těžký zápal plic. K infekci došlo z důvodu nečištěného klimatizačního systému, ve kterém se bakterie přemnožila.

Jak se vyvarovat legionářské nemoci?

Legionella se může vyskytovat na mnoha místech: klimatizační a ventilačních zařízení, nemocnice, nákupní centra, koupaliště, sprchy apod.. Nákaza probíhá kapénkami vody. Důležitá je tedy prevence a pevné zdraví. Nemoc totiž většinou propukne jen u jedinců z oslabenou imunitou, u kuřáků, u lidí po operaci apod.

Pro provozovatele objektů

Dle vyhlášky č. 252/2004 Sb. kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody (PDF) je nutné dodržovat patřičné limity Legionell ve vodě. Zvýšený výskyt bakterií lze eliminovat buď termickou dezinfekcí (přehříváním vody v systému na teplotu, při kterou bakterie hynou), nebo nenáročnější chemickou dezinfekcí pomocí speciálních chemií. Vhodnou chemií je například chlordioxid, který se do vody dávkuje pomocí speciálních generátorů chlordioxidu.

legionella

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *