Epidemie Legionelly v polském Řešově má na svědomí už 7 životů (aktualizace)

,

Ve čtvrtek 17.8. podle serveru onet.pl informoval ředitel Řešovské fakultní nemocnice Grzegorz Materna o výskytu legionářské nemoci u několika pacientů. V pátek 18.8. zveřejnila hlavní hygienická stanice v Řešově (Sanepid) informaci o 15 potvrzených případů nákazy Legionellou u hospitalizovaných osob v nemocnici v Řešově.

Dnešním dnem však byla nákaza  potvrzena již u 113 pacientů. 7 lidí legionářské nemoci podlehlo.

Aktualizace k 28.8. – O dalších třech úmrtích lidí nakažených legionellou informovala v pondelí hygienická a epidemiologická stanice v Řešove. V celé oblasti zemřelo již 11 lidí.

Starosta města Rzeszów Konrad Fijołek a prezident Městské vodárenské a kanalizační společnosti v Rzeszówě Robert Potoczny

Starosta města Rzeszów Konrad Fijołek a prezident Městské vodárenské a kanalizační společnosti v Rzeszówě Robert Potoczny na tiskové konferenci

Mezi mrtvými jsou tři ženy a čtyři muži ve věku 64 až 95 let. Všichni zemřelí byli dlouhodobě nemocní lidé s oslabenou imunitou. Jeden 86letý muž se již vyléčil. Nakažení jsou hlášeni v Řešově a okrese Řešov, dále jsou zasaženy Dębica, Přemyšl, Kolbuszowa, Łańcut a Sędziszów Małopolski .

Kvůli rostoucímu počtu nakažených ustanovilo vedení města krizový štáb a přijímají preventivní opatření. O víkendu proběhne dezinfekce městské vodovodní sítě.

Zdroj infekce Legionellami se zjišťuje

Hygienici pátrají po zdroji nákazy, ale ten zatím zůstává neznámý. Po jednání ministerstvo zdravotnictví na sociálních sítích oznámilo, že varianta obecního vodovodu jako zdroje nákazy se ověřuje.

Probíhá epidemiologické šetření ke zjištění zdroje nákazy a další protiepidemické aktivity včetně kontrol a odběru vody pro laboratorní vyšetření. Sanepid informoval, že dosud bylo odebráno 56 vzorků vody pro testování z vodovodního systému v Řešově, okrese Řešov a Ropczyce-Sędziszów. Nejprve byly odebrány vzorky na obecných odběrných místech ve městě a poté byly odebrány vzorky z domovů infikovaných lidí.

Výsledky rozborů vzorků vody mají být k dispozici v pondělí.

Co je bakterie Legionella a jak se chránit?

Legionelly můžeme běžně najít ve vodním prostředí, v půdě a v systémech, které pro svou funkci používají vodu. Nejčastěji se množí v klimatizačních zařízeních, vzduchotechnice a v potrubních systémech s nedostatečnou cirkulací vody, která umožňuje růst biofilmům.

K nákaze Legionellou dochází pomocí kapének

K nákaze Legionellou dochází pomocí kapének

Legionella je nitrobuněčným parazitem, který vniká do lidských buněk kde se nadále množí. Legionella napadá dýchací cesty a způsobuje akutní zápal plic, který může přetrvávat týdny (1. Legionářská nemoc). Mírnější variantou infekce je chřipkové onemocnění provázené bolestmi hlavy a svalů, které se ale obejde bez postižení plic a zpravidla je vyléčeno do týdne (2. Pontiacká horečka).

K nákaze dochází ve většině případech vdechnutím vzduchu, obsahujícího legionelly v drobných kapičkách vody (aerosol). Ten se tvoří všude tam, kde teče nebo se míchá voda, případně je generován mechanickými zařízeními. Více na  >> Legionella a zdraví.

Případ jako je tato epidemie Legionelly v Podkarpatském vojvodství dokazuje špatný systém kontrol kvality vody a nedostatečnou dezinfekci vody.

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *