Legionella zjištěna i ve Velkopolsku na opačném konci země, než je aktuální epidemie

,

Teprve před pár dny jsme informovali o případech nákazy legionelózou v Rzeszówě. Nový týden přinesl nové informace. V neděli byl zaznamenán první případ infekce legionellou v sousedním Malopolsku a ve Velkopolsku na opačném konci země.  Souvisí tyto události?

Legionella ve Velkopolsku na opačném konci země

V nemocnici v Ostrów Wielkopolski (Velkopolsko) byly zjištěny dva případy infekce legionelou u manželského páru: 53letého muže a 54letou ženu.

Podle TVN24, doktora Adama Stangreta ze zařízení Ostrów, nebyl průběh infekce závažný.

„Tito lidé byli přijati před několika dny s vysokou horečkou, bolestmi pohybového aparátu a hlavy. Testy potvrdily vysoké zánětlivé parametry a příznaky zápalu plic. Testy moči prokázaly přítomnost bakterií legionella. V důsledku nasazené léčby se stav pacientů velmi zlepšil, dnes budou absolvovat kontroly, informovala lékařka.
Pár bude brzy propuštěn domů. Podle lékařského rozhovoru se v poslední době na Podkarpatí nezdržovali.
Legionella w Małopolsce

Legionella v Malopolsku, Lublinu a Podkarpatí

Další člověk nakažený legionellou v Podkarpatí zemřel . Jde o 91letou obyvatelku Řešova, která zemřela v neděli. O dalších třech úmrtích lidí nakažených legionellou informovala v pondělí hygienická a epidemiologická stanice v Řešově. V celé zemi zemřelo celkem 11 lidí.

První případ infekce legionellou byl v Malopolsku zjištěn v neděli . Podle zjištění rádia RMF FM jde o pacientku jednoho z pečovatelských domů, která byla ve vážném stavu převezena do nemocnice. Legionella byla zjištěna také v Lubelském vojvodství.

Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW

Pracovníci vodárenského podniku v Řešově během víkendu vodovod preventivně dezinfikovali dvacetinásobně větší dávkou chlóru, než se přidává obvykle, a následně propláchli, aby se parametry vrátily do normálního stavu.

Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřila, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. Řešov je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině. Podle stanice Rádio RMF příslušníci ABW dosud nenašli nic, co by tomu nasvědčovalo.

Zanechte komentář

Váš email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označené *